Het vaandel

In het midden van het vaandel is in een mandorla (een amandelvormige omlijsting) de heilige Maagd Maria afgebeeld. Onder Maria staan, in twee cirkels, nog twee heiligen. Links zien we St. Theresia (1873 – 1897) en rechts St. Agnes (3e eeuw na Chr.). Beide heiligen hebben een vroom leven geleid en sterven op jonge leeftijd.

Op het vaandel houdt Agnes een lam in haar linkerhand. Acht dagen na haar dood is zij aan haar ouders verschenen met een lam aan haar zijde. Ook is ze afgebeeld met een palmtak: symbool voor haar martelaarschap. Aan de zijkanten van het vaandel zijn gestileerde lelies afgebeeld. De lelie is symbool van zuiverheid en reinheid.

 

De vereniging

In 1930 is de Meisjescongregatie opgericht. Veel meisjes worden na het verlaten van de lagere school lid van de congregatie. Het doel van de congregatie is om de meisjes geestelijke begeleiding te geven in hun groei naar volwassenheid. Op zondagmiddag komt de congregatie bijeen in de kerk. Aan het begin van de bijeenkomst wordt er een liturgisch lied gezongen. Daarna houdt de deken zijn inleiding, gevolgd door een lezing. Tijdens de bijeenkomsten worden er ook vaak enkele Marialiederen gezongen. Na de samenkomst kunnen de meisjes de aansluitende vespers bijwonen. Of ’s avonds om zes uur het lof.

Zijn de meisjes eenmaal volwassen of gaan ze trouwen, dan kunnen ze eventueel lid worden van de R.K. Vrouwenbond.